DESPRE DPF

HomeDESPRE DPF

DESPRE DPF

Toate automobilele diesel moderne, de la norma de poluare Euro 4 pana in prezent, sunt echipate cu un filtru de particule. Daca ai auzit ca masinile pe motorina elimina si alte noxe nocive pe langa CO2, ai auzit bine. E vorba de particule cancerigene pe care le poti chiar vedea, atunci cand o masina diesel accelereaza si scoate fum negru pe esapament. Acestea sunt insa oprite de asa numitul filtru DPF.

Multe automobile diesel de pe sosea sunt dotate cu un filtru de particule DPF sau FAP. Numele inseamna Diesel Particulate Filter si se refera la un sistem de filtrare a gazelor de evacuare ale unui motor diesel. Acesta functioneaza ca un catalizator, asa cum au masinile pe benzina care filtreaza noxele de CO2, insa in cazul masinilor diesel, lucrurile sunt mai complicate. Din simplul motiv ca vorbim de particule mai mari, solide, nu de gaze care trec nestingherite printr-un catalizator. De unde si problemele majore ale masinilor cu DPF.

Cum functioneaza un filtru DPF?

O masina diesel cu DPF care functioneaza normal nu va scoate pe evacuare fum negru, adica fum realizat din particulele pe care vrea sa le opreasca. Ci le inmagazineaza in filtru, asa cum un filtru de ulei pastreaza depunerile si lasa sa treaca doar lichidul. Dar, din cand in cand, filtrul de particule DPF se umple. Aici apar doua situatii: exista unele masini dotate cu filtre mai mari dar de unica folosinta, care sa te tina in jur de 150.000 de kilometri, dupa care, cand se aprinde in bord martorul care spune ca e infundat, trebuie inlocuit cu unul nou. Dar este si varianta unui filtru de particule cu regenerare automata. Adica un filtru care rezista mai mult timp si care se curata singur.

Ce inseamna regenerarea filtrului DPF?

Cand calculatorul masinii primeste semnal de la un senzor de presiune ca filtrul DPF este plin, apare un martor luminos pe bord (vezi foto). Asta inseamna fie ca trebuie schimbat filtrul, fie ca masina trebuie sa intre in modul de regenerare. Daca masina are filtru DPF cu regenerare, inseamna ca soferul trebuie sa se asterne la drum intins si sa mearga la o viteza de peste 65 km/h pana cand semnalul vizual se stinge. In acest timp, la viteza mare, calculatorul masinii face sa treaca mai mult carburant nears prin motor, astfel incat temperatura din filtrul DPF sa creasca extrem de mult. Curatarea este una termica si arde depunerile din interior.

Sunt masini echipate cu un injector suplimentar direct in filtrul DPF. Cand masina intra in modul de regenerare, calculatorul baga direct prin injector motorina mai multa si astfel creste temperatura, pana cand depunerile se dizolva termic si sunt eliminate pe esapament. Cam ca un cuptor de casa electric, care are functie de curatare prin incalzire.

Unele automobile mai moderne au si functie de regenerare pe loc. Adica regenerarea se face cand masina sta pe loc intr-o parcare si motorul se tureaza automat la 1400-1600 rpm timp de cateva minute, pana cand se stinge martorul din bord.

Cum se infunda filtrul DPF?

De obicei, filtrele DPF se infunda atunci cand o masina diesel circula exclusiv sau preponderent in mediul urban, la viteze mici. Cand un sofer accelereaza doar pana la 1500-2000 de ture, in reprize scurte, filtrul nu are timp sa se curete. Daca insa, cel putin o data pe luna, masina aceea ar iesi la drum intins, unde motorul sa mearga in regim de peste 3000 rpm, filtrul s-ar incinge mai tare si s-ar curata mai usor, fara sa se ajunga la infundarea lui completa.

Alte cauze care duc la infundarea filtrului de particule ar putea fi: nefunctionarea corespunzatoare a sistemului turbo , supapa EGR blocata, sistem injectie defect, folosirea unui ulei de motor neconform senzori de temperatura a gazelor de evacuare si presiune diferentiala defecti, etc.

Ce se intampla cand mergem cu filtrul DPF infundat?

O masina care merge cu filtrul DPF infundat va merge prost. Pentru ca gazele de evacuare nu mai au pe unde sa treaca in circuitul de esapament, fiind blocate de orificiile infundate ale filtrului DPF, calculatorul isi da seama de acest lucru si baga masina in “safe mode” sau “limp mode”. Adica intr-un mod care nu te lasa sa treci de 1200 turatie, dar in care motorul merge. Destul incat sa ajungi la un service.

Evident, aici vorbim de situatia in care ti se aprinde martorul luminos in bord si tu nu iei masuri, adica nu te pui la drum intins ca filtrul sa se regenereze. Ideea este ca daca ti se aprinde martorul “DPF infundat”, trebuie in cel mai scurt timp sa treci la regenerarea sau inlocuirea lui. Daca nu, masina va intra in mod de avarie si va consuma extrem de multa motorina.

Despre anulare DPF

! ATENTIE! CONTINUT INFORMATIV !

Pro DPF NU sutine aceste practici si NU executa lucrari de anulare filtru de particule !

Ce inseamna anulare DPF din soft?

In unele cazuri, nici regenerarea automata facuta de masina nu da roade si filtrul trebuie schimbat. Dar nu vorbim de o piesa ieftina, ci de o piesa noua care costa in jur de 800-1000 de Euro, in functie de masina. In timp ce strainii nu fac compromisuri si inlocuiesc filtrele de particule fara sa stea pe ganduri, in Romania s-a nascut o adevarata afacere din “pacalirea” masinii si eliminarea filtrelor.

In loc sa pui un filtru de particule nou, costisitor, ai varianta sa te duci la unul din zecile de service-uri care se lauda ca iti anuleaza filtrul DPF. Ce inseamna asta? Inseamna ca iti scot complet filtrul de particule si ca iti vor lasa masina sa arunce in atmosfera noxe si particule cancerigene. Si fac acest lucru prin doua tipuri de anulari: fizica si din soft.

Anularea DPF fizic inseamna scoaterea filtrului de particule din circuitul de esapament si inlocuirea sa cu o bucata de teava. Insa odata ce s-a aprins martorul de bord ca filtrul e infundat, eroarea persista in calculator si masina va ramane sa mearga in mod de avarie. Aici intervine anularea din soft, care pacaleste calculatorul ca filtrul e la locul lui si ca merge perfect.

Ce riscuri prezinta anularea DPF?

Trebuie stiut ca in unele tari, INCLUSIV ROMANIA, este interzisa anularea si scoaterea filtrului de particule. Ceea ce este normal, pentru ca este ca si cum ai scoate botnita unui caine de lupta – poate oricand sa te muste. La fel este si cu motoarele diesel care nu mai au filtrul de particule. Le recunosti imediat, ca scot fum negru pe evacuare cand accelereaza. Ei bine, toate acele particule mici si negre sunt cancerigene. Ele sunt usor de inhalat, pentru ca raman in suspensie, si se fixeaza in peretii plamanului, ducand in timp la complicatii grave. Daca noi scoatem filtrul de particule de pe masinile diesel, nu facem decat sa ne condamnam sanatatea. De fapt, nu pe a noastra, ci pe a celor din masinile din spate, a pietonilor sau a biciclistilor care circula in spatele tau.

O alta problema a eliminarii filtrului DPF este ca in aceeasi carcasa in care este si filtrul de particule se regaseste si catalizatorul de noxe CO2. Sunt multi “meseriasi” care iti scot toata carcasa si iti pun la loc o teava, mintindu-te ca nu vei avea probleme la ITP cu noxele, dar tu fara catalizator nu ai nicio sansa sa treci cu brio si fara spaga inspectia tehnica. Altii iti scot filtrul de particule din carcasa si iti baga carcasa metalica la loc, lasand catalizatorul in ea. Insa de cele mai multe ori catalizatorul este lipit de DPF si acesta este scos prin spargere (fiind dintr-un material ceramic). Si uite asa te trezesti cu zgomote in evacuare fara sa stii de ce. In ambele cazuri, efectele nu sunt bune.

Un alt efect al scoaterii filtrului DPF este ca tot ce va iesi pe evacuare va mirosi extrem de urat, ca fumul negru scos de un tractor vechi. Filtrul de particule are si o functie de filtrare a mirosului, odata cu particulele de funingine, deci daca il vom scoate, pe langa faptul ca vom inhala particule cancerigene, vom umple si atmosfera de mirosuri urate. De fapt, cand vom simti miros pregnant de diesel, e clar ca ne-am trezit si cu ceva particule in plamani.

Ce trebuie sa facem sa nu avem probleme cu filtrul de particule ?

Daca avem o masina diesel cu filtru DPF, trebuie sa mergem cu ea mai turat si, din cand in cand, sa iesim cu ea la drum intins sa se curete singur. Mai trebuie sa il curatam imediat cum apare martorul luminos in bord sau trebuie sa il inlocuim cu unul nou daca avem de unica folosinta. Oricum, eliminarea completa a filtrului nu este o solutie. Putem apela la unele service-uri care pot curata filtrul de particule cu solutii tehnice moderne care pot prelungi durata de viata a filtrelor cu ani de zile.

Foarte important este verificarea termostatului! Daca temperatura apei nu se ridica peste 80-85 grade atunci calculatorul ECU nu porneste regenerarea automata si filtru se infunda mult peste 100%, situatie in care practic el nu mai poate fi regenerat fortat! Furtunul de intercooler sau aer fisurat, duce la infundarea filtrelor de particule, racordul flexibil spart, blocarea valvei EGR sunt si ele motive puternice pentru infundarea filtrului de particule.

La autoturisme echipate cu filtru particule cu aditiv (Ford Focus 1.6 TDCi, Peugeot/Citroen 1.6-2.0 HDi etc ) trebuie verificat nivelul aditivului, daca rezervorul este gol atunci trebuie realimentat ! Dupa umplerea rezervorului cu aditiv trebuie aerisit si resetat sistemul cu tester dedicat.

Pentru a intelege pe larg detaliile despre filtrul de particule poti parcurge aceste video-uri :

Contacteaza-ne