Reparatii AdBlue test

HomeReparatii AdBlue test

Reparatii AdBlue

Oferim servicii profesionale de reparatie sisteme AdBlue (SCR).

Multe masini noi cu propulsoare diesel folosesc un fluid numit “AdBlue”. Daca masina ta foloseste AdBlue, probabil ca va trebui sa faci plinul cel putin o data intre revizii.

Afla cum functioneaza acest sistem si de ce este important sa fim atenti la orice avertizare, mai ales daca obisnuiesti sa faci multi kilometri cu masina.

Ce este AdBlue?

AdBlue este un lichid pentru evacuare, nu un aditiv pentru carburant. Este stocat intr-un rezervor separate si este realimentat printr-ul (de obicei) capac albastru localizat langa cel pentru carburant.

Este o marca inregistrata de asociatia producatorilor de automobile germane dar este cea mai recunoscuta forma de fluid de evacuare diesel (DEF).

Din ce este AdBlue facut?

AdBlue este un mix inodor si non toxic de uree si apa deionizata. Defapt, nu este albastru cum sugereaza numele.

Multi oameni cred ca AdBlue este facut din urina de porc. Nu este adevarat. Ureea folosita in AdBlue este in totalitate o substanta sintetica de puritate inalta. Urina de porc nu ar fi suficient de pura sau sterile pentru un produs comercial.

Cum functioneaza AdBlue?

Mici cantitati de AdBlue sunt injectate in fluxul gazelor de evacuare. La temperaturi inalte AdBlue se transforma in ammoniac si dioxid de carbon.

Inauntrul sistemului SCR (Selective Catalytic Reduction), particulele de oxid de nitrogen din gazele de evacuare au o reactive cu ammoniacum si sunt transformate in particule inofensive de nitrogen si apa.

O tehnologie similara este folosita de mai multi ani pentru reducerea noxelor emise de autobuze si camioane.

Ce se intampla daca raman fara AdBlue?

Daca ramai fara AdBlue in timp ce conduci, motorul isi va limita automat puterea si performantele pentru a reduce emisiile. Odata ce ai oprit motorul, nu vei mai putea sa il repornesti cat timp rezervorul de AdBlue este gol.

Masina te avertizeaza in repetate randuri ca solutia AdBlue se termina. De obicei, vei primi un mesaj pe bord cu aproximativ 1500 KM inainte ca acesta sa se termine.

Ce masini folosesc AdBlue?

Nu toti producatorii folosesc tehnologia AdBlue. Dar daca detii o masina cu motor diesel de la producatori precum: Jaguar, Land Rover sau oricare producator francez sau german si este produsa dupa 2015, sansele sunt mari sa foloseasca un sistem de AdBlue.

Masina mea foloseste AdBlue?

Unele masini mai vechi de la anumiti producatori folosesc AdBlue. Daca nu esti sigur despre masina ta, poti verifica:

  • Manualul de instructiuni al masinii
  • Verifica daca masina ta are un capac albastru langa cel de carburant sau sub capota
  • Daca modelul masinii continue unul din cuvintele “Blue” sau “SCR”
  • Daca nu esti sigur, consulta un dealer.

De unde pot cumpara AdBlue?

AdBlue este de obicei vandut de benzinarii, service-uri, magazine de piese auto, magazine online sau chiar si unele supermarketuri. Daca ai dubii despre ce este potrivit pentru tine, consulta un dealer.

Este deseori gasit in bidoane de 1,5; 5 sau 10 litri. Recipientele mai mici contin si o palnie care sa te ajute sa alimentezi masina.

Cu disponibilitatea bidoanelor de cantitate mica, este o idee buna sa pastrezi in permanenta un bidon mic in masina, astfel esti pregatit oricand sa alimentezi masina cu AdBlue.

Cat tine AdBlue?

Rata de consum a solutiei AdBlue depinde de motorul masinii tale si de cat de economic conduci.

  • Consumul uzual este de 1 litru de AdBlue la aproximativ 1000 km.
  • Poate scadea pana la 1 litru de AdBlue la aproximativ 500 km.
  • Dimensiunea rezervorului variaza si ea, deci ar trebui sa realimentezi masina cu AdBlue oriunde intre 5,000 km si 10,000 km. Depinde de masina si stilul de condus.

Este sigur sa conduc masina cu lumina de avertizare aprinsa in bord?

Nu este o problema majora de siguranta, dar daca nu alimentezi, eventual vei consuma AdBlue si nu vei mai putea porni motorul.

Cand se aprinde prima oara becul de AdBlue, ai suficient timp sa alimentezi masina cu AdBlue, nu este motiv de ingrijorare. Doar nu uita sa alimentezi.

Cum resetezi lumina de avertizare AdBlue?

Nu este o metoda manuala universala de resetare a avertizarii AdBlue. Cea mai buna metoda de a reseta avertizarea este sa alimentezi masina cu AdBlue, cel putin pana la nivelul minim. Caz in care lumina va disparea de la sine.

 

Unde este localizat rezervorul de AdBlue?

Rezervorul de AdBlue este de obicei localizat sub podeaua portbagajului, in locul rotii de rezerva sau langa aceasta. Dar este mai important sa stii unde este capacul de alimentare.

De obicei este un capac albastru localizat langa capacul de alimentare cu carburant. Daca nu este acolo, poti verifica fie in portbagaj, fie sub capota.

Ce se intampla daca pun AdBlue in rezervorul de carburant.

Daca il torni direct in rezervorul de carburant poti cauza daune scumpe rezervorului, pompei si sistemului de injectie. Daca pornesti motorul dupa ce ai pus AdBlue in rezervor ai sanse mari sa fie o reparatie scumpa.

In acest caz, trebuie sa golesti rezervorul de continut, pe care recomandam sa il arunci in siguranta, inainte sa poti alimenta iar masina. Suna-ne pe noi si te ajutam.

Ce se intampla daca pun motorina in rezervorul de AdBlue?

Nu pune contactul si nu porni motorul. Suna-ne pe noi si iti venim in ajutor.

Daca pornesti motorul ar putea duce la defectarea intregului sistem de AdBlue.

Cum alimentez masina cu AdBlue?

  • Urmeaza instructiunile date in manual sau pe bidonul de AdBlue
  • Manualul masinii iti va spune cat AdBlue intra in rezervorul masinii tale
  • 5 litri ar trebui sa fie suficient pentru a putea reporni masina daca ai golit complet rezervorul
  • Este posibil sa iti fie necesara o palnie, in functie de locatia gurii de alimentare cu AdBlue si de forma bidonului
  • Spala-te pe maini si clateste orice pata de pe caroserie. AdBlue este non-toxic dar poate cauza iritatii pe piele si la ochi. Acesta poate pata si vopseaua masinii.

Cum reduce AdBlue emisiile?

AdBlue este adaugat in traseul de evacuare si se amesteca cu gazele de evacuare produse de masina. Acesta reactioneaza cu oxidul de nitrogen (NOx) create de motor si il desparte in doua componente inofensive, nitrogen si vapori de apa.

Gazele NOx cauzeaza probleme respiratoria si favorizeaza aparitia particulelor daunatoare, smog-ului, ploii acide si a ozonului la nivelul solului.

Daca vrei sa stii mai mult te invitam sa urmaresti acest material

Galerie

Contacteaza-ne